Sirijski pobunjenici imaju 50 raketa Stinger

AMAN, 6. novembra 2012. (Beta-AFP) - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je u utorak u Amanu da sirijski pobunjenici koji se bore protiv provladinih snaga imaju 50 protivavionskih raketa tipa Stinger.

Lavrov je rekao posle sastanka sa bivšim sirijskim premijerom, koji je napustio sirijske vlasti, Riadom Hidžabom da je Rusija spremna da saradjuje sa opozicionim grupama s ciljem okončanja nasilja.

"Rusija zna da su sirijski pobunjenici nabavili 50 raketa Stinger iz inostranstva da gadjaju borbene avione" režima sirijskog predsednika Bašara al Asada, rekao je Lavrov novinarima.

"Oni koji snabdevaju opoziciju oružjem obezbedjuju sisteme čiji ciljevi nisu odbrambeni. Postoje potvrdjene informacije o tome da ima više od 50 Stingera na sirijskoj teritoriji", rekao je Lavrov prema navodima ruske agencije Interfaks.

Načelnik generalštaba ruske vojske general Nikolai Makarov rekao je 24. oktobra da pobunjenici koriste rakete američke proizvodnje Stinger u borbi protiv snaga Bašara al Asada, ali nije rekao koje zemlje su ih snabdele tim oružjem.

Američki Stejt department je tada saopštio da SAD nije davao vojnu pomoć pobunjenicima.

Pogledajte još