Verifikovani mandati, Krivokapić predsednik Skupštine

PODGORICA, 6. novembra 2012. (Beta) - Skupstina Crne Gore verifikovala je u utorak poslaničke mandate osvojene na parlamentarnim izborima 14. oktobra i konstituisala novi saziv parlamenta.

Za predsednika skupštine izabran je dosadašnji čelnik najvišeg zakonodavnog tela, lider Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić.

Skupština Crne Gore ima 81 poslanika, a najvise mandata - 39 osvojila je koalicija Evropska Crna Gora Milo Djukanović.

Slede Demokratski front (DF) Miodraga Lekića sa 20 poslaničkih mesta, Socijalistička narodna partija (SNP) sa devet mandata, Pozitivna Crna Gora kojoj je pripalo sedam mesta, dok su stranke manjinskih naroda osvojile ukupno šest poslaničkih mesta.

Uoči konstitutivne sednice skupštine Djukanovićeva koalicija i manjinske stranke potpisale su sporazum o postizbornoj saradnji, kojim je formirana parlamentarna većina od 44 poslanička mesta.

Djukanovićev savez će u postizbornoj koaliciji biti sa Bošnjačkom strankom (BS) Hrvatskom gradjanskom inicijativom (HGI) i Albanskom koalicijom sa kojima će formirati vladu.

Intoniranju državne himne na početku konstitutivne sednice skupštine nije prisustvovao deo poslanika opozicionog DF-a koji se zalaže za skraćenje himne.

Pogledajte još