Završeno razmatranje amandmana na Zakon o amnestiji

BEOGRAD, 6. novembar 2012. (Beta) - Skupština Srbije završila je u utorak uveče razmatranje amandmana na Predlog zakona o amnestiji, a rad će nastaviti u sredu razmatranjem amandmana na Predlog zakona o upravljanju migracijama, koji predvidja da će se Komesarijat za izbeglice baviti i poslovima iz te oblasti.

Predlog zakona o upravljanju migracijama predvidja da se na teritoriji autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave obrazuju saveti za migracije koji će pratiti i izveštavati Komesarijat za izbeglice i migracije o migracijama na svojoj teritoriji i predlagati mere i aktivnosti za efikasnije upravljanje migracijama.

Kako je predloženo, biće uspostavljen jedinstven sistem prikupljanja, organizovanja i razmene podataka neophodnih za upravljanje migracijama.

Predlogom zakona o amnestiji obuhvaćeno je 3.600 od ukupno 8.000 osudjenika u Srbiji, a predvidjeno je da na slobodu bude pušteno 1.100 zatvorenika osudjenih na kazne do tri meseca zatvora.

Kazne bi istovremeno bile smanjene zatvorenicima osudjenim do šest meseci zatvora, kojih prema procenama Ministarstva pravde ima više od 2.000.

Pogledajte još