fbpx

EPS želi da ulaže na Kosovu

− U razgovoru koji sam imao u Kosovskoj poverilačkoj agenciji (KPA) insistirao sam na moratorijumu na privatizaciju, ponavljajući naš generalni stav − UNMIK nije imao pravo da vrši privatizaciju, jer se radi o privremenom organu koji nema prava da vrši trajnu promenu vlasništva. Model privatizacije primenjen na Kosovu nije viđen nigde u svetu i nije doneo korist ni za koga, kaže Popović. − Specifičnost „UNMIK modela privatizacije“ jeste u tome da nije bilo nijedne direktne strane investicije. Zato sam predložio intenzivnu saradnju, da se koriste sva raspoloživa iskustva, kako ona koja su bila u Srbiji u procesu privatizacije, tako i sva druga svetska iskustva. Smatram da bi se zajedničkim radom srpske i albanske strane došlo do mnogo boljih rezultata u procesu privatizacije. I posebno, neće biti sudskih sporova koje očekujem u budućnosti, ako se privatizacija nastavi po sadašnjem modelu. Insistirali smo da u bilo kom procesu privlačenja stranih investicija želimo da to bude transparentan proces, naglašava šef Ekonomskog tima za Kosovo. Takođe, nastavlja Popović, naglasio sam da bilo kakva privatizacija Trepče na „mala vrata“ nije prihvatljiva, uostalom, i stav Svetske banke je da privatizacija Trepče treba da sačeka rešenje finalnog statusa. Za Ski centar Brezovica tek je objavljen poziv pa ima vremena da se reaguje, ali sam ponovio da je vlasnik Hotela i Ski centra beogradska kompanija Ineks i da niko nema pravo da menja vlasništvo. Pokušaj privatizacije ćemo osujetiti kako preko kosovskih, tako i međunarodnih sudova, kaže Popović.

− Što se tiče razgovora u Kosovskoj energetskoj korporaciji (KEK), zatražio sam hitan povratak 8.000 Srba na radna mesta, jer je to jedan od prvih uslova za normalan suživot. U KEK−u misle da bi radnici trebalo da se žale nekim sudovima, da dobiju neke kompenzacije, ali naglasio sam da to nije dobar pristup. Govoreći o razvoju ekonomskih odnosa istakao sam da je infrastruktura jedan od osnovnih elemenata, a danas se u KEK-u proizvodi mnogo manje struje nego što se proizvodilo. Naravno, jedan od glavnih razloga je nedostatak visokokvalitetnih stručnih kadrova koje je EPS uvek imao i mislimo da bi početak saradnje sa KEK-om bio da se veliki broj Srba vrati na svoja radna mesta. Razgovarali smo i o razvoju KEK−a u kome Srbija ne sme da bude zaobiđena, jer ako žele češka i nemačka elektroprivreda da investiraju u KEK, logično je da EPS sutra bude jedan od glavnih investitora. Definitivno, veliki interes EPS je investiranje u energoresurse na Kosovu. Prvo, želimo ravnopravno da učestvujemo, a drugo − to je jedan veliki ekonomski potencijal za budućnost“, naglašava Popović.

Iako su stavovi šefa Ekonomskog tima, sa jedne, i KEK−a i KPA, sa druge strane dijametralno suprotni, Popović kaže da je zadovoljan obavljenim razgovorima, jer „ovo je neki početak dijaloga“. Uostalom, na ove razgovore se dugo čekalo, bilo je ignorisanja, ali aktivnosti Ekonomskog tima, pogotovu na planu saradnje sa međunarodnom zajednicom, počele su da daju rezulate, odnosno, dijalog je pokrenut. − I nadam se, ako bude mnogo više dijaloga, da će biti i mnogo više rezultata, ne samo kada je reč o privatizaciji, nego i ekonomskoj saradnji, jer ne treba zaboraviti da je zvanična trgovinska razmena Srbije i Kosova preko 150, a stvarna čak 350−400 miliona evra, kaže dr Nenad Popović. (“Pregled”)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.