Država ne da pare za Exit

0

Festival "Egzit", kao i brojne nevladine organizacije, ostaće bez novca iz državnog budžeta zbog nenamenskog i netransparentnog trošenja sredstava.

Prema pisanju “Novosti“, država finansira oko 20.000 nevladinih organizacija, od kojih su mnoge sredstva trošile nenamenski, zbog čega je najavljeno da će njihovo poslovanje pored DRI ispitivati i interna revizorska tela u ministarstvima. Oni se, kako je potvrđeno “Novostima” u Nemanjinoj, obučavaju u Ministarstvu finansija.

Kako nezvanično saznaju “Novosti”, podaci ukazuju da su nemale svote novca otišle u svrhe kojima nisu namenjene – umesto da plaćaju humanitarne projekte i pomažu socijalno ugroženima, neka udruženja su finansirala izlete, putovanja, ručkove, večere, ili prosto gurala pare u sopstveni džep.

Inače, prošle godine je, prema podacima Uprave za trezor, ministarstvo rada za NVO i udruženja građana izdvojilo 92,5 miliona dinara, dok je, generalno, iz državne kase Vlada isplatila 4.859.835.962 dinara za ove namene.

Na platnom spisku ovog Fonda našli su se, između ostalih, i Udruženje za menopauzu (dobilo 1,3 miliona dinara za istraživanja uticaja životne sredine na belu kugu), ali i finansiranje izrade punjača za solarne bicikle. Među brojnim “klijentima” ovog Ministarstva, bilo je, čak, i jedno kulturno-umetničko društvo.

U Ministarstvu kulture kažu da za sada nisu otkrili velika nenamenska trošenja, ali da će razni projekti biti skinuti sa “državnih jasli”, poput muzičkog festivala “Egzit.

U Srbiji je, inače, registrovano više od 18.200 nevladinih organizacija i udruženja građana, od kojih su mnoga lovačka i ribolovačka. Na platnom spisku države ove godine bilo je više od 750 njih. Za njihov rad u 2012. bilo je rezervisano oko 5,8 milijardi dinara.

Izvor: Večernje novosti

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.