Država ne da pare za Exit

Prema pisanju "Novosti", država finansira oko 20.000 nevladinih organizacija, od kojih su mnoge sredstva trošile nenamenski, zbog čega je najavljeno da će njihovo poslovanje pored DRI ispitivati i interna revizorska tela u ministarstvima. Oni se, kako je potvrđeno "Novostima" u Nemanjinoj, obučavaju u Ministarstvu finansija.

Kako nezvanično saznaju "Novosti", podaci ukazuju da su nemale svote novca otišle u svrhe kojima nisu namenjene - umesto da plaćaju humanitarne projekte i pomažu socijalno ugroženima, neka udruženja su finansirala izlete, putovanja, ručkove, večere, ili prosto gurala pare u sopstveni džep.

Inače, prošle godine je, prema podacima Uprave za trezor, ministarstvo rada za NVO i udruženja građana izdvojilo 92,5 miliona dinara, dok je, generalno, iz državne kase Vlada isplatila 4.859.835.962 dinara za ove namene.

Na platnom spisku ovog Fonda našli su se, između ostalih, i Udruženje za menopauzu (dobilo 1,3 miliona dinara za istraživanja uticaja životne sredine na belu kugu), ali i finansiranje izrade punjača za solarne bicikle. Među brojnim "klijentima" ovog Ministarstva, bilo je, čak, i jedno kulturno-umetničko društvo.

U Ministarstvu kulture kažu da za sada nisu otkrili velika nenamenska trošenja, ali da će razni projekti biti skinuti sa "državnih jasli", poput muzičkog festivala "Egzit".

U Srbiji je, inače, registrovano više od 18.200 nevladinih organizacija i udruženja građana, od kojih su mnoga lovačka i ribolovačka. Na platnom spisku države ove godine bilo je više od 750 njih. Za njihov rad u 2012. bilo je rezervisano oko 5,8 milijardi dinara.

Izvor: Večernje novosti

Pogledajte još