Uhapšeni načelnik generalštaba i bivši ministar

TBILISI, 7. novembra 2012. (Beta-AFP) - Načelnik generalštaba gruzijske vojske Guiorgi Kalandadze i bivši ministar odbrane Bačo Akalaj uhapšeni su u okviru istrage o zloupotrebi položaja i zlostsavljanju vojnika, saopštilo je u sredu gruzijsko tužilastvo.

Oni su uhapšeni u utorak u okviru istrage koja se odnosi na fizičko i verbalno malteretiranje vojnika od strane zvaničnika ministarstva odbrane, naveo je državni tužilac Arčil Kbilašvili u izjavi za gruzijsku televiziju.

"Istraga o zloupotrebi vlasti od strane zvaničnika ministarstva odbrane je u toku", rekao je on i dodao da još nije podignuta nikakva zvanična optužnica.

On je rekao da su hapšenja vezana za incident iz oktobra 2011. godine u kome je Bačo Ahalaj, tada ministar odbrane, navodno fizički i verbalno zlostavljao šest vojnika. Rekao je da je načelnik generalštaba takodje bio prisutan.

Komandant brigade iz koje su vojnici, Zurab Šamatava, je takodje uhapšen. Trojica zvaničnika mogu da dobiju osam godina zatvora ako budu osudjeni.

Hapšenja su se dogodila kratko nakon formiranja nove gruzijske vlade koju vodi milijarder Bidzina Ivanišvili, čija je opoziciona koalicija pobedila na gruzijskim parlamentarnim izborima 1. oktobra.

Foto:http://medianews.ge/

Pogledajte još