Četiri festivala povezana u Freš Denjub films

BEOGRAD, 7. novembra 2012. (Beta) - Filmski festivali iz Austrije, Hrvatske i Srbije od srede će saradjivati u okviru projekta Freš Denjub Films (FDF) koji treba da podrži i promoviše saradnju kinematografija zemalja tog dela Dunavskog regiona.

U jednogodišnjem projektu FDF-a učestvovaće četiri festivala - Krosing Jurop (C r o s s i n g Europe) iz Linca, vinkovački Dorf, beogradska Slobodna zona, novosadski Sinema Siti, rečeno je na konferenciji za novinare u Beogradu.

Početak projekta FDF-a biće označen u sredu uveče promocijom austrijskog filma "Tvoja lepota ne znači ništa" u okviru Slobodne zona, najavio je direktor i selektor tog beogradskog festivala Rajko Petrović.

Cilj projekta je da produbi saradnju izmedju filmskih institucija Srbije, Austrije i Hrvatske, kao i da mladi autori umrežavanjem festivala lakše promovišu radove.

Direktor Sinema siti festivala Miloš Ignjatović kazao je da je ideja projekta da za godinu dana uspostavi mrežu saradnje, ali da je želja svih učensika da FDF obuhvati i druge festivale i filmske institucije u gradovima na Dunavu.

Direktor festivala Dorf Toni Šarić ocenio je da je takva vrsta saradnje dobra za razmenu iskustava sa susedima, ali i da otvara mogućnost promocije na nemačkom govornom području filmova iz regiona.

"Tvoja lepota ne znači ništa" debitantsko je ostvarenje Huseina Tabaka koje govori o životu emigranata u Beču.

Pogledajte još