Papa dolazi u Srbiju ako bude pozvan

0

Generalni sekretar Međunarodne biskupske konferencije, zrenjaninski biskup Ladislav Nemet izjavio je u sredu da je papa Benedikt XVI spreman da dođe u Srbiju ako bude pozvan, jer, kako je rekao, "on ide tamo gde ga pozovu".

“Vrh Srbije je ranije pozivao Svetog oca, ali je potom Srpska pravoslavna crkva (SPC) blokirala taj proces”, rekao je Nemet na konferenciji za novinare u Biskupskoj rezidenciji sremskog biskupa u Petrovaradinu.

Sremski biskup Đuro Gašparović rekao je da je patrijarh SPC Irinej, u vreme dok je bio niški episkop, izjavio da bi pozvao papu da dođe u Srbiju, ali da danas kaže da postoje “neki problemi” u vezi s tim i da još “ima vremena” za poziv.

“Ali, treba znati da Sveta stolica programira papine posete tri, četiri ili pet godina unapred. I sigurno sada papa neće reći: 'Hajde, molim vas, pozovite me'”
, kazao je Gašparović.

Ladislav Nemet je rekao da je ranije postojala mnogo veća otvorenost za saradnju SPC i Rimokatoličke crkve u vezi sa obeležavanjem 1700. godišnjice Milanskog edikta, 2013. godine u Nišu.

“Nažalost, zbog različitih događaja, ta saradnja više nije najbolja”, rekao je Nemet i najavio da će Rimokatolička crkva u Srbiji sa svoje strane organizovati neke dogadjaje povodom te velike crkvene godišnjice.

NOVI SAD, 7. novembra 2012. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.