"Delta" najpoželjniji poslodavac

U okviru projekta „Career days“ (Karijer dejs), svojevrsnog „sajma zapošljavanja“ koji za cilj ima obezbeđivanje kvalitetnih kadrova i smanjenje nezaposlenosti mladih, u Beogradu, Novom Sadu i Nišu sprovedena je anketa putem Interneta na temu „najpoželjniji poslodavac“, od strane agencije „Synovate“, jedne od vodećih svetskih istraživačkih kompanija. Anketirano je blizu 3.200 korisnika, studenata završnih godina u potrazi za prvim poslom, što je dalo odgovore na pitanja ko je najpoželjniji poslodavac u Srbiji, kako mladi vide mogućnosti zaposlenja, kako dolaze do informacija o poslovima i slično.
Gotovo dve trećine anketiranih bilo je starosti između 25 i 30 godina, nešto više žena nego muškaraca, a preko 80 odsto ih je završilo fakultet (najveći broj je sa Beogradskog univerziteta i „Megatrenda“). 
Prema stavovima ispitanika u okviru ankete, pet najpoželjnijih kompanija su „Delta holding“, Banka "Intesa", zatim, „Koka−Kola“, „Telekom Srbije“ i „Rajfajzen Banka“. Kuriozitet je da su, recimo, ljudi iz Niša posebno zainteresovani za rad u kompanijama „Filip Moris“ i „Pakom“, čiji su centri poslovanja u tom gradu, dok bi oni iz Novog Sada želeli da rade u DDOR „Novi Sad“ i u „Karlsbergu“.
Najvažniji razlozi za rad u nekoj firmi su „dobra plata“ i „dobra prilika za karijeru“, dok se od ponuđenih razloga najmanje ispitanih opredelilo za „dobar balans posla i privatnog života“. Plata je najvažniji razlog za zapošljavanje u čak pet od deset najpoželjnijih kompanija (Banka "Intesa", "Rajfajzen Banka", "Hipo Alpe Adria Bank", „Hemofarm“ i „Filip Moris“), a kada je u pitanju kompanija „Delta“, koja se nalazi na prvom mestu po interesovanju, najvažniji razlog za rad u njoj je „dobra prilika za karijeru“ – što bi značilo da ovu kompaniju mladi smatraju dobrom „odskočnom daskom“. Najvažniji razlog za rad u kompanijama „Koka−Kola“ i „Simens“ je taj što je reč o međunarodnim kompanijama. U „Majkrosoftu“ je to „prilika za obrazovanje“, dok je u „Telekomu Srbija“ najvažniji razlog zapošljavanja – „siguran posao“.
Na pitanje o šansama za pronalaženje posla, među ispitanicima muškog pola preovlađuje „neumereni“ optimizam − osam odsto ih smatra da su im mogućnosti za zapošljavanje neograničene, dok je kod žena taj procenat dvostruko niži. Ispitanici sa magistraturom su mnogo optimističniji od ostalih, a zanimljivo je i da je među onima sa srednjom školom manje onih koji smatraju da im se može desiti da ne nađu odgovarajući posao (12 odsto), nego među fakultetski obrazovanim (14 procenata). Najzad, prema odgovorima anketiranih, mladi kao najvažniji kanal za informisanje o kompanijama navode Internet, a slede ga novine i lični oglasi. (“Pregled”)

Pogledajte još