Umro legendarni Karmen Bazilio

BEOGRAD, 7. novembra 2012. (Beta) – Legendarni šampion iz velter i srednje kategorije, Amerikanac Karmen Bazilio umro je u utorak u 85. godini.

Predsednik bokserske Kuće slavnih iz Ročestera Toni Ličone rekao je danas da je Bazilio umro u bolnici, nakon što je hospitalizovan zbog upale pluća.

Pravi narodni šampion blage naravi, Bazilio je bio poznat kao “Uzgajivač luka iz Apstejta (država Njujork)”, a titule je osvajao u velter i srednjoj kategoriji.

“Potreseni smo. Karmen je bio narodni šampion. Nikada nije odbio autogram. Imao je težak početak u boksu, ali je izdržao i uhvatio je deo ‘američkog sna’. Tada je bilo mnogo teže postati šampion sveta. U našem društvu je to bila velika stvar”, rekao je Ličone.

U karijeri je imao učinak od 56 pobeda, 16 poraza i sedam nerešenih mečeva, uz 27 nokauta. U periodu od 1954. do 1958. godine bio je praktično nezaustavljiv, sa učinkom 17-2-1, uključujući i pet pobeda i dva poraza u mečevima za titulu.

Bokserski novinari su ga dva puta birali za borca godina i četiri puta je učestvovao u Borbama godine, uključujući i dva epska susreta sa verovatno najboljim bokserom svih vremena, “Šuger” Rej Robinsonom.