Prijem novih članica u EU neizvestan

BEOGRAD, 3. aprila 2009. (Beta) - Britanski ambasador u Beogradu, Stiven Vordsvort rekao je u petak da će zbog predstojećih izbora za evropski parlament u junu i reforme Evropske komisije biti teško ove godine očekivati prijem novih članica u EU.

"EU će u drugoj polovini godine biti veoma haotična, ali poruka za zemlje kandidate i one koje će to tek postati je da se mnogo više usredsrede kako da se najbolje prodaju EU, kako zapravo one mogu da pomognu Uniji kada postanu deo nje, a da ne uvlače u to međunacionalne probleme", rekao je Vordsvort.

On je na konferenciji "Evropske integracije kao nosioci reformi u jugoistočnoj Evropi: uloga investitora iz EU/Velike Britanije" u Beogradu istakao da u Briselu postoji "osećaj frustriranosti" zbog međunacionalnih sukoba zemalja koje bi želele da postanu deo Unije.

Direktor Balkanskog fonda za demokratiju, Ivan Vejvoda je rekao da su zbog problema koji potresaju EU neke zemlje regiona "zamoljene da se uzdrže od kandidature" i preneo saznanja iz Brisela da ove godine neće biti pomaka kada se radi o kandidaturi Crne Gore, kao ni Albanije, čak i ako ona u aprilu bude aplicirala za kandidaturu.

Pogledajte još