Skolastik Mukasonga dobitnica ovogodišnjeg Renodoa

PARIZ, 8. novembra 2012. (Beta-AFP) - Spisateljica Skolastik Mukasonga, poreklom iz Ruande, dobitnica je ovogodišnje francuske književne nagrade Renodo za roman "Notre-Dame du Nil".

Za Mukasongu je glasalo šest od deset članova žirija, medju kojima je i francuski nobelovac Žan Mari Le Klezio.

Za roman koji joj je doneo Renodoa, Mukasonga je na sajmu knjiga u Ženevi već dobila nagradu koja nosi ime pisca sa Obale Slonovače Amadua Kurume, koji je preminuo 2003. godine.

Skolastik Mukasonga, koja piše na francuskom jeziku, rodjena je 1956. godine u Ruandi gde je doživela etničke sukobe i odakle je 1973. godine emigrirala u Burundi.

U Francusku je došla 1992, dve godine pre žestokih sukoba izmedu Tutsija i Hutua u Ruandi, kada je tokom nasilja masakrirano oko pola miliona Tutsija, medju kojima je i 30 članova njene porodice, uključujući i njenu majku.

Roman "Notre-Dame du Nil" je u aprilu objavila izdavačka kuća Galimar (Galimard) u čijem su izdanju izašla i prethoodna ostvarenja Skolastik Mukasonge, medju kojima i njeno autobiografsko delo "Inyenci ou les Cafards" i roman "La femme aux pieds".

Nagrada Renodo ustanovljena je 1926. godine, a medju dobitnicima su Luj Aragon, Mišel Bitor, Žan Mari Le Klezio i Patrik Beson.

Pogledajte još