Protest Roma u Beogradu

BEOGRAD, 3. marta (Beta) - Romi koji protestuju zbog rušenja divljeg naselja u blizini objekata namenjenih Univerzijadi na Novom Beogradu nastavili su protest ispred Skupštine Beograda gde su u policijskoj pratnji stigli nešto posle 17.30 časova.

Kako je agenciji Beta rečeno u Skupštini grada, delegaciju Roma primio je gradski sekretar za socijalnu zaštitu Vladan Đukić.

Nekoliko desetina Roma je ispred Starog dvora i povremeno uzvikuju "Hoćemo Đilasa!".

Divlje naselje na Novom Beogradu uklanja se na osnovu rešenja Gradskog sekretarijata za inspekcijske poslove kako bi se, zbog predstojeće Univerzijade, uredio prostor za izgradnju saobraćajnice, odnosno magistralnog prstena uz ulice Jurija Gagarina i Milutina Milankovića.

Prema rečima predstavnika Roma, rešenje komunalne inspekcije Novi Beograd o rušenju dobili su juče rano posle podne, a buldožeri su se pojavili jutros.

Stanovnici tog naselja nisu dozvolili rušenje i blokirali su ulicu Jurija Gagarina.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je povodom protesta da stanovnici divljeg naselja čije su kuće srušene mogu da se obrate za pomoć centrima za socijalni rad, ako imaju prijavljen boravak u glavnom gradu.

Đilas je novinarima u Skupštini Beograda rekao da će se gradska vlast truditi da obezbedi privremeni smeštaj socijalno ugroženima koji su prijavljeni u Beogradu.

"U slučaju da blokiraju ulicu obratiću se zvanično MUP-u. Ne može nekoliko desetina građana Beograda da drži kao taoce ostatak grada", rekao je Đilas.

Prema njegovim rečima kuće u tom nelegalnom naselju koje "ne ugrožavaju razvoj grada" i izgradnju saobraćajnice neće za sada biti srušene, a grad će nastojati da u dogovoru sa njihovim stanovnicima nađe rešenje.

On je rekao i da "nema veze da li su u pitanju Romi ili građani druge nacionalnosti".

"Svako ko je nelegalno zaposeo deo gradskog zemljišta na mestima gde treba da prođu infrastrukturni objekti tu ne može da ostane", rekao je gradonačelnik Beograda.

Foto galeriju o rušenju nehigijenskog naselja na Novom Beogradu možete pogledati OVDE.

Pogledajte još