Profesije koje biraju psihopate su...

Psihopatija predstavlja jedan od poremećaja ličnosti koje poznati psihijatar Harvi Klekli opisuje sa ovih 16 kliničkih kriterijuma: površan šarm i "inteligencija“, nedostatak deluzija i drugih znakova iracionalnog mišljenja, odsustvo "nervoze“ ili psihoneurotskih simptoma,

Psihopate ne vole bilo kakav kontant sa ljudima zato biraju profesije koje im pružaju veliku individualnu moć i isključivanje emocija.

nepouzdanost, neodgovornost, lažljivost i neiskrenost, nepostojanje osećaja krivice i stida, neadekvatno motivisano antisocijalno ponašanje, patološka egocentričnost i nesposobnost za ljubav, opšte siromaštvo velikih afektivnih reakcija, specifičan gubitak uvida, neodgovarajuće reagovanje u interpersonalnim odnosima, šokantno i nedolično ponašanje posle pića ili bez pića, redak suicid, impersonalan, trivijalan i loše integrisan seksualni život i nemogućnost da se sledi bilo koji životni plan.

OK, da li ste se prepoznali u nekom od ovih kriterijuma? Retko ko ne bi... Ali, opet, kao i u slučaju simptoma bilo koje bolesti, kada se tako nabroje svi odmah sebi daju upravo tu dijagnozu. Zato su tu stručnjaci da znaju ko je, a ko nije psihopata.

Međutim, nije loše znati u svom radnom okruženju, na osnovu ovih simptoma, prepoznati osobu koja ima tendenciju da bude (ili već jeste?) psihopata. A u kojim profesijama se psihopate najlakše pronalaze?

Manja je šansa da ste psihopata ako se bavite nekom od sledećih profesija: socijalni radnik, medicinska sestra, terapeut, zanatlija, stilista, kozmetičar, humanitarni radnik, učitelj, umetnik, lekari i računovođa.

Kako piše psiholog Kevin Duton u knjizi "Mudrost iza psihopatije: Šta nas sveci, špijuni i masovne ubice mogu naučiti o uspehu", najviše prishopata ima među izvršnim direktorima i predsednicima upravnih odbora raznih kompanija.

Nakon ovih profesija, koje psihopate posebno vole, slede advokati i zaposleni na radiju i televiziji. Četvrto mesto omiljenih profesija psihopata zauzimaju profesori, a potom slede hirurzi, novinari, policajci i sveštenici.

Listu od deset najčešćih profesija u kojima možete sresti osobe koje ponašanje i osobine svrstavaju u kategoriju psihopata završavaju kuvari i državni službenici.

Koja je tvoja profesija?

Pogledajte još