Paco de Lucia

U trenutku kada Paco De Lucia dotakne žice na gitari, imate utisak da ste se preselili u neku drugu dimenziju - gde su tonovi i ritam sve što vam je potrebno. Publika u prepunom Centru "Sava"  imala je čast da se na više od dva sata prepusti savršenom sklopu muzike i duha koje ovaj pedesetdevetogodišnji virtuoz nosi u sebi.
Paco De Lucia (Francisco Sanchez Gomez) smatra se za najvećeg flamenkistu, i zahvaljujući njemu flamenko gitara postala je svetski fenomen i stvoren je flamenko idiom - gitara, bubanj, bas i udaraljke. U svojoj dugoj karijeri (prvi album snimio je 1965. godine), snimio je ukupno 25 albuma, dobio stotine nagrada i priznanja. Ali, najveće priznanje za ono što stvara, verovatno je gotovo hipnotična pažnja kojom publika prati svaki pokret njegovih prstiju i dozvoljava mu da se, makar za jedno vreme, igra njihovim emocijama.
Atmosfera u Centru "Sava"  skoro nestvarna. Paco je najpre sam izašao na binu, a zatim se pojavljivao deo po deo njegove šestočlane pratnje. Svako od njih je vredan mesta u timu jednog takvog muzičara kakav je Paco De Lucia, ali najjači utisak ostavile su njegove pevačice. Dva odlična vokala, ne samo zbog finesa u glasu, več zbog fantastične emocije koje svojim glasom prenose. Nije bilo potrebno da znate čak ni na kom jeziku pevaju, mogli ste da osetite šta su htele da kažu…
Posle svake numere dobijali su ogromne aplauze. Najveći je, naravno, bio na kraju, kada su posle bisa svi prisutni  ustali da pozdrave ovog genijalnog muzičara i zahvale mu se na predivnoj večeri. 

Pogledajte još