Holivudski milioni podigli Kragujevac

Grad Kragujevac je od pre nekoliko dana na mapi atraktivnih destinacija filmske industrije Srbije, što bi tom gradu moglo da donese veliku zaradu. O kakvom biznisu je reč govori i podatak da se za samo tri nedelje snimanja TV serije "Titanik - krv i čelik“, prošle godine u Kragujevac slilo više od dva miliona evra, piše "Blic"

- Cilj je da se Kragujevac promoviše i razvija kao isplativa visokokvalitetna i konkurentna destinacija za svetske filmske projekte - kaže Dejan Iskrenović, načelnik u Upravi za imovinu grada Kragujevca.

Srbija je u protekle dve godine izgubila na desetine miliona evra jer su filmski producenti zbog nepovoljnih uslova kod nas odlučili da svoje projekte rade u drugim zemljama u regionu. Kragujevac je jedan od izuzetaka.

- Stranci su otišli zbog toga što im ovde ljudi nisu izašli u susret, uglavnom zbog zastarelih zakona. Kragujevac je filmskim ekipama besplatno ustupio prostor, ali je zato imao koristi - ističe Iskrenović.

Iz Ministarstva kulture poručuju da je u toku izrada podzakonskih akata kojim bi se regulisala ova oblast i omogućili povoljniji uslovi za snimanje velikih i skupih produkcija u našoj zemlji.

U TV seriji "Titanik - Krv i čelik", pored ostalih, igraju Kris Not - Gospodin Zverka iz serije "Seks i grad" - i Kevin Zegers koga dobro znaju fanovi serije "Gossip Girl".

Kako "Blic" dodaje, od ovih snimanja korist bi imali svi. Na primer, za pomenuto snimanje TV serije "Titanik - Krv i čelik“ bilo je angažovano ukupno 1.200 statista iz Kragujevca. Zarađuju ne samo statisti, već i ugostitelji, pa i komunalna preduzeća koja su imala puno posla i sve su odmah naplatili.

Izvor: N. Radišić/B. Kuljanin/Blic

Pogledajte još