Zatvoren 56. festival "kratkog metra"

Najpre su nagrade dodelili kritičari, a na svečanosti zatvaranja 56. "kratkog metra" dodeljene su i glavne nagrade Festivala

Nakon svečane dodele nagrada i proglašenja pobednika, 56. beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, opšte poznat kao "Kratki metar", zatvorio je Adrijan Vils, autor filma "All together now". Naglasivši da je po prvi put u Beogradu i da mu se grad veoma dopada, istakao je da je "uživao u filmovima ovogodišnjeg Festivala koliko i u ljudima", a potom i poželeo Festivalu da poživi bar još 56 godina.

U toku projekcija nagrađenih filmova, Valeri Rosije - dobitnik Gran prija Festivala za film "Laku noć", stigao je avionom iz Brisela u Beograd. Na kratkoj pauzi između dva filma obratio se publici rekavši da je "veoma dirnut što je dobio ovu nagradu" napomenuvši da je "film, iako ima dosta veze sa trenutnom svetskom krizom, počeo da snima još pre dve godine".

Članovi žirija 56. beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma u sastavu: Nenad Puhovski (predsednik žirija), Žan Pjer Rem, Ari Gold, Marko Glušac i Marko Jeftić, nakon detaljnog pregledanja svih filmova takmičarskog programa, jednoglasno su doneli odluku o nagrađenim filmovima. 

Nagrade ovogodišnjeg Kratkog metra

Gran pri Festivala pripao je pomenutom filmu "Laku noć" Valerija Rosijea, koji je takođe nagrađen sa 3.000 eura za najbolji film Festivala. Žiri je nagradu obrazložio na sledeći način: "Nagrada se dodeljuje za očigledan kimenatografski doživljaj i dostignuća u glumi, kameri, montaži i slici, sa sjajnom ekonomičnošću, čak i boljom od same priče, njenim širokim kontekstom onoga što se dogodilo i što će se možda tek dogoditi u budućnosti."

Zlatnu plaketu Beograda za najbolji film domaćeg takmičarskog programa i novčani iznos od 2.000 eura osvojilo je i od kritičara nagrađeno ostvarenje Igora Toholja "Tačka prekida" zbog, kako se u obrazloženju navodi, "estetski i etički relevantnog propitivanja dramatičnih događaja i savesti njihovih saučesnika".

Film Aleksandra Belobokova "Zina, živela, bivala" osvojio je Zlatnu plaketu Beograda za najbolji film međunarodnog takmičarskog programa i novčani iznos od 2.000 eura, dok su u međunarodnoj konkurenciji Zlatne medalje Beograda i 1.000 evra dobili "Božanstvena tragedija" Dejvida Kinsela i "Malo žuto lice" Konstantina Popeskua.

Iz domaćeg programa, istim medaljama su nagrađeni: "Živan Pujić Džimi" Ognjena Glavonića, "Fantasmagorie 2008" Rastka Ćirića, "Između sna i sna" Marije Stojnić i "Helijum" Đuzepea Sketina.

Za Najbolju produkciju grupe filmova nagrađen je Akademski filmski centar (AFC), a četiri Diplome Festivala za pojedinačni autorski doprinos u filmovima domaćeg takmičarskog programa dodeljene su: za najbolji snimateljski rad, snimatelju filma "Life" – Nikoli Sekeriću, za najbolju animaciju, animatoru filma "Čardak" – Jeleni Bešir, za najbolju montažu, montažeru filma "Živan Pujić Džimi" – Nikoli Uspenskom i za najbolju muziku, kompozitoru filma "Tačka prekida" – Branki Popović.

K.M.

Pogledajte još