Stiže 30 milijardi evra za Srbiju i region

0

Ključne međunarodne finansijske institucije će programom finansiranja od preko 30 milijardi evra pomoći ekonomski oporavak rasta u zemljama istočne i jugoistočne Evrope, uključujući Srbiju.

To je saopštila Evropska investiciona banka (EIB), istakavši da je reč o “Zajedničkom akcionom planu” koji su danas usvojile EIB, Svetska banka i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Ovaj Akcioni plan je, kako je obrazložila EIB, “direktan odgovor na dalji upliv koji problem zone evra ima na ekonomije zemalja Evrope u razvoju, i obuhvata i preko 30 milijardi evra obećanih sredstava za razdoblje 2013-2014”.

“Ovaj novi zajednički plan međunarodnih finansijskih institucija ima za cilj da oživi rast u tom regionu tako što će dati potporu inicijativama privatnog i javnog sektora, uključujući infrastrukturu, investicije za preduzeća i finansijski sektor”
, navedeno je u saopštenju.

Plan će obuhvatiti podršku Srbiji, kao i Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Češkoj, Hrvatskoj, Estoniji, Makedoniji, Madjarskoj, Kosovu, Litvaniji, Letoniji, Crnoj Gori, Slovačkoj i Sloveniji.

BRISEL, 8. novembra 2012. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.