Vlasti i snage u Sarajevu ubijale sopstveni narod?

Novozelandski pukovnik Grej posvedočio je da je "sveobuhvatna strategija" vlasti u Sarajevu bila da privlačenjem vatre Vojske Republike Srpske na civilne objekte i izazivanjem sopstvenih žrtava izdejstvuju inostranu vojnu intervenciju protiv bosanskih Srba.

U sprovođenju te strategije, po svedokovim rečima, muslimanske snage "imale su običaj" da granatiraju prostor ispred zgrade Predsedništva BiH kadgod je tu boravio neki od stranih diplomata.

"Granata bi obično pala dok je strani zvaničnik razgovarao sa Alijom Izetbegovićem u zgradi Predsedništva", rekao je Grej, precizirajući da to dogodilo dok je pratio šefa britanske diplomatije Daglasa Herda, mirovnog posrednika lorda Pitera Karingtona ili zvaničnika UN Maraka Guldinga.

Opisujući kako je 17. jula 1992. minobacačka granata ispred zgrade Predsedništva BiH, tokom Herdove posete, ubila desetak građana, Grej je naglasio da je "bez ikakve dileme uveren da su bosanske snage tada ubile svoj narod radi medija".

"Stajao sam na stepeništu Predsedništva i čekao Herdov dolazak. Niko nije imao satnicu... Video sam počasni stroj bosanske policije kako se povlači, a dvojica oficira ABiH koja su stajala pored mene, pogledala su na sat, ušla u zgradu i zatvorila vrata. Granata je pala odmah zatim. Smesta su se pojavila ambulantan kola i televizijske ekipe da snime jadne poginule i ranjene ljude. Taj incident potvrdio je bez ikakve moguće dileme da su snage Predsedništva BiH ubijale sopstveni narod radi medija",
opisao je svedok.

HAG, 8. novembra 2012. (Beta)

Pogledajte još