4. jul

1190 – Engleski kralj Ričard Lavljeg Srca (Richard) i francuski kralj Filip II (Philip) krenuli su u Treći krstaški rat. Njima se u tom ratu pridružio i nemačko-rimski car Fridrih I Barbarosa (Fridrick).

1631 U Parizu je otvorena agencija za zapošljavanje, prva usvetu.

1753 – Rođen je francuski pronalazač Žan Pjer Fransoa Blanšar (Jean Pierre Francois Blanchard), koji je 1785. s Džonom Džefrisom (John Jeffries) prvi preleteo kanal Lamanš balonom.

1776 – Na Kontinentalnom kongresu u Filadelfiji potpisana je američka Deklaracija o nezavisnosti. Taj dan slavi se u SAD kao Dan nezavisnosti.

1799 – Rođen je švedsko-norveški kralj Oskar I (Oscar), koji je tokom vladavine (1844-59) vodio politiku švedske neutralnosti i ujedinjenja skandinavskih zemalja.

1807 – Rođen je italijanski revolucionar Đuzepe Garibaldi (Giuseppe), vođa pokreta za nezavisnost i ujedinjenje Italije. Legendarnim pohodom sa svojim dobrovoljcima (“hiljadu crvenih košulja”) oslobodio je 1860. Siciliju od vlasti Burbona i u septembru trijumfalno ušao u Napulj. Izabran je za poslanika Rima 1874, ali je odbio počasti kralja Viktora Emanuela, titule vojvode i maršala.

1826 – U istom danu umrli su bivši predsednici SAD Džon Adams (John) (1797-1801) i Tomas Džeferson (Thomas Jefferson) (1801-09).

1848 – Objavljen je “Komunistički manifest” Karla Marksa (Marx) i Fridriha Engelsa (Friedrich).

1848 – Umro je francuski pisac i diplomata Fransoa Rene Šatobrijan (Francois, Chateaubriand). Smatra se tvorcem francuskog modernog književnog stila i jezika. Rafinirani stilista u delu “Memoari s onu stranu groba”, u političkim spisima negira tekovine francuske buržoaske revolucije i racionalizam u filozofiji.

1900 – Rođen je legendarni američki džez muzičar, trubač i pevač Luj “Sačmo” Armstrong (Louis Satchmo). Mnogobrojne turneje širom sveta donele su mu nezvaničnu titulu ambasadora dobre volje.

1903 – Pušten je u rad prvi pacifički telegrafski kabl, između San Franciska i Manile.

1927 – Rođena je italijanska filmska glumica Đina Lolobriđida (Gina Lollobrigida), prva zvezda italijanske kinematografije posle Drugog svetskog rata (“Fanfan Lala”, “Lepotice noći”, “Hleb, ljubav i mašta”, “Provincijalka”).

1934 – Umrla je francuska naučnica poljskog porekla Marija Kiri Sklodovska (Maria Curie Sklodowska). Otkrila je radioaktivne elemente radijum i polonijum. Prvu “Nobelovu” nagradu za fiziku podelila je 1903. sa suprugm Pjerom (Pierre) i Bekerelom (Becquerel), a drugu za hemiju dobila je 1911.

1943 – Pod nerazjašnjenim okolnostima u avionskoj nesreći u Gibraltaru poginuo je poljski general i političar Vladislav Sikorski (Vladyslav), šef vlade u emigraciji i tokom Drugog svetskog rata vrhovni komandant Poljskih oružanih snaga na Zapadu.

1946 – Filipini su stekli nezavisnost nakon 47 godina vladavine SAD.

1976 – Izraelski komandosi upali su na aerodrom Entebe u Ugandi i oslobodili 102 taoca iz francuskog putničkog aviona koji su oteli arapski ekstremisti. Poginulo je četiri komandosa, sedam od 10 otmičara i oko 20 ugandskih vojnika.

1979 – Bivši predsednik Alžira Ahmed Ben Bela (Bella) puštenje nakon 14 godina iz kućnog pritvora. Bio je prvi predsednik nezavisnosg Alžira (1963), a sa vlasti ga je uklonio Huari Bumedijen (Houari Boumedienne) državnim udarom 1965.

1997 – Američka vasionska sonda “Patfajnder” spuštena je na Mars.

1999 – Alžirski predsednik Abdelaziz Buteflika (Bouteflika) amnestirao je hiljade muslimanskih vojnih zatvorenika.

2000 – Umro je jedan od najslavnijih poljskih pisaca i antikomunista Gustav Herling-Grudzinski (81).

2001 – U cilju okončanja 18-godišnjeg građanskog rata, tokom kojeg je živote izgubilo blizu dva miliona ljudi, sudanska vlada prihvatila je libijsko-egipatsku mirovnu inicijativu. Međutim ona nije dovela do prekida rata.

2001 – U avionskoj nesreći u Sibiru poginulo je 145 ljudi.

2003 – U terorističkom napadu na šiitsku džamiju u pakistanskom gradu Keta, za vreme molitve poginule su 53 osobe.

POLJOPRIVREDNI SAJAM

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.