EXIT se ukida, menja koncepciju, ili se seli iz Srbije?

0

Nema dileme da je održavanje EXIT-a ugroženo ako država uskrati podršku, potvrdio je za “24 sata” Miloš Ignjatović, jedan od osnivača festivala. Sve opcije su na stolu – i da festivala uopšte ne bude, i da bude premešten ili promeni koncepciju.

Petina budžeta Egzita je novac koji smo dobijali od Grada Novog Sada, Pokrajine i Republike, s tim što je Ministarstvo kulture prošle godine izdvojilo 10 miliona dinara za EXIT, što je cena samo jednog izvođača na Mejn stejdžu – priča Ignjatović za “24sata” povodom najava Ministarstva kulture da će preispitati finansiranje nevladinih organizacija, među koje spada i EXIT festival.

Festival se i do sada, prema njegovim rečima, primarno finansirao od ulaznica, a da su kod nas, kao u inostranstvu, ulaznice za takav događaj oko 150 evra, ne bi bilo potrebe da država sufinansira.

Međutim, u tom slučaju on bi prestao da bude festival za naše građane, već bi zbog cene postao festival za strance. Upravo smo zahvaljujući državnim sredstvima finansirali promociju Egzita sa ciljem popularizacije, i generisali ogromna sredstva – u ekonomiju Srbije se od Egzita slije 15-20 miliona evra godišnje. To je iz naše perspektive investicija za državu, a ne trošak – kaže Ignjatović.

On dodaje da bi voleli da nastave s festivalom i da on ostane u Novom Sadu, iako su do sada dobijali ponude, na primer, iz Hrvatske, da ga presele.

Dobijali smo ponude sa Hrvatskog primorja, gde je festivalska industrija uzela maha. Oni bi voleli takav festival, jer pored mase festivala ne postoji ništa slično EXIT-u. Uvek ostaje čudan utisak da vas više cene na nekom drugom mestu. Nadam se da je ovo sa našom vladom samo početno nerazumevanje – kaže Ignjatović.

EXIT tim i pored ostavke Bojana Boškovića nastavlja da radi na pripremi festivala 2013. koji bi trebalo da bude redizajniran u pogledu rasporeda bina, ali i izbora muzičara, da bi uhvatio korak s aktuelnim muzičkim trendovima.

Vučić obećao pomoć države
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je juče da će taj grad i država i ubuduće nastaviti saradnju sa muzičkim festivalom Egzit, jer je to jedan od najprepoznatljivijih brendova ne samo Novog Sada, već i Srbije. On je dodao da je istog dana od potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića dobio uveravanja da će i drugi republički organi podržati festival, tako da će Egzit imati podršku i na državnom nivou.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.