Javni servis Srbije pred štrajkom

Sindikat RTS-a "Nezavisnost" najavljuje štrajk upozorenja nezadovoljan je tretmanom zaposlenih, traži isplatu zaostalih zarada i naknada za prevoz i najoštije se protivi potisivanju novog Kolektivnog ugovora, prema kojem bi, kako je za Nadlanu.com rekao predsednik Sindikata "Nezavisnost" RTS Dragan Milanović, zaposleni sa visokim platama imali još veće zarade, dok bi skromnije zarade bile umanjene.

Jednosatni štrajk upozorenja zakazan je za 14. novembar u 12 sati u Abardarevoj 1, a Milanović poziva sve čanove ovog sindikata kojih je oko 1.000, da se pridruže protestu i na taj način, kako kaže, iskažu nezadovoljstvo zbog, "krivičnog dela, kršenja Zakona o radu" i činjenice da na RTS-u "postoje radnici prvog i drugog reda".

Narod ne plaća televizijsku pretplatu

Na naše pitanje, kako to nema plata na RTS- u, kada svaki građanin uz račun za struju dobije i uplatnicu za RTS, Milanović kaže da je naplata pretplate smanjena.

- Veoma je smanjen priliv sredstava od pretplate za nekih 30 do 36 odsto. Građani ne plaćaju pretplatu - tvrdi Milanović.

On kaže da su radnici RTS-a nezadovoljni i neisplatom jubilarnih nagrada i da su im poslodavci umesto novca, nudili čak kasete PGP-a koje su davno izašle iz uoptrebe.

- Nama neće da isplate markice i naknade za prevoz, dok direktori RTS-a dolaze na posao svaki dan službenim vozilom. To je čista diskriminacija zaposlenih - tvrdi Milanović.

On kaže su na najavu štrajka upozorenja, 8. novembra dobili septembarske plate, koje su kako priznaje, malo više od republičkog proseka zarada.

- Kako će firma da obezbedi pare za zaposlene i sindikat ne bi trebalo da brine radnike, poslodavac je taj koji mora da obezbedi sredstva. Tijanić to mora da uradi, ili da kaže "ja nisam sposoban" - tvrdi Milanović i dodaje da u istoriji RTS-a zarade zapsolenih nikada nisu ovoliko kasnile.

Na najavu štrajka upozorenja za sada nema reakcija nadležnih, a "Nezavisnost" je informaciju o štrajku dostavio direktoru RTS-a, Upravnom odboru RTS-a, Republičkoj radio-difuznoj agenciji, Ministarstvu kulture Srbije, Agenciji za mirno rešavanje sporova.

Pogledajte još