Laptop u krilu oštećuje muškost

Skot Rid (30) iz Velike Britanije godinama je pokušavao da sa suprugom dobije dete, ali mu to nije polazilo za rukom. Napokon, lekari su uvideli da problem leži u njegovoj navici da laptop drži u krilu. Rid je dakle imao dovoljno spermatozoida, ali su oni pretrpeli ozbiljna oštećenja zbog stalnog izlaganja toploti, javlja B92.

Tri meseca pošto je ovaj čovek počeo da drži laptop na stolu, njegova supruga je zatrudnela.

U ranijim istraživanjima naučnici su stavljali termometre u skrotum ispitanika dok su koristili računare držeći ih u krilu. Otkriveno je da za 10 do 15 minuta takve aktivnosti, temperatura u testisima toliko naraste, da ošteti spermatozoide.

Nema koristi ni od stavljanja podmetača i jastuka, a što je još neobičnije, muškarci uopšte nisu ni primećivali podizanje temperature.

Ipak, lako je rešiti se ove potencijalne opasnosti, ali po svemu sudeći, spermatozoidi mogu stradati i od drugih svakodnevnih aktivnosti.

- Uzak donji veš, varikozne vene u genitalnom području, kao i vožnja bicikla mogu ugroziti vaše spermatozoide - upozorava profesor Norman, direktor Robinson instituta Univerziteta u Adelejdu.

Jedna studija iz 2010. pokazala je da samo pet sati provedenih u sedlu, može dovesti do smanjenja broja spermatozoida i smanjenja pokretljivosti postojećih.

Osim brižljivog odnosa prema testisima, muškarci bi trebalo da povedu računa o opštem zdravstvenom stanju, redovno vežbaju, jedu zdravo i ostave pušenje, kako bi očuvali reproduktivne organe zdravim.

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.