Intuicija je ključ donošenja pravih odluka!

Zagonetka donošenja odluka i procesa koji se u tim trenucima odvija u mozgu muči naučnike odavno. Neke tehnike, poput NLP-a, imaju jasan i dobar odgovor na to, ali naučnici su tek nedavno došli do nekih saznanja.

Istraživanje na Unvirzitetu u Tel Avivu pokazalo je da je intuicija precizno i moćno oruđe koje treba koristiti pri donošenju odluka, jer su ispitanici napravili pravi izbor u 90 odsto slučajeva kad su se oslanjali na intuiciju, piše "Metroportal".

Jedan od najvažnijih delova procesa donošenja odluka je integracija vrednosti u proces odlučivanja, čak i kad se radi na intuitivnoj nivou. Vođa ovog istraživanja Marius Ašer kaže da ljudi imaju fantastičnu sposobnost intuitivne procene raznih mogućnosti, što ga je navelo na zaključak da mozak ima određeni sistem specijalizovan za procenu vrednosti.

Ispitanici su morali da naprave izbor između grupa brojeva na levoj i desnoj strani monitora koje su predstavljale dobitke na berzi. Kako su se brojevi smjenjivali velikom brzinom, nije bilo vremena za računanje pa su morali da se oslone na intuiciju.

Kada je trebalo da odaberu između šest parova brojeva, koje su mogli brzo da izbroje u glavi, njihova preciznost biranja veće količine novca bila je 65 odsto, a kad su prikazana 24 para, što nisu mogli da izbroje nego su se oslonili na intuiciju, preciznost je porasla na neverovatnih 90 odsto, prenosi "Metroportal".

Zato, kada unutrašnji glasić počne nešto da vam šapuće, poslušajte ga.

Pogledajte još