Danas je Dan primirja u Prvom svetskom ratu

BEOGRAD, 11. novembra 2012. (Beta) - U Srbiji se u nedelju obeležava novoustanovljeni praznik - Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Za državni praznik Dan primirja odredjen je 11. novembar, jer je tog dana 1918. godine u Francuskoj, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, potpisano primirje u Prvom svetskom ratu i prestanak neprijateljstava. Taj datum se obeležava u svim zemljama članicama Antante.

Obeležavanje praznika počelo je u subotu popodne počasnom artiljerijskom paljbom sa Savskog platoa na Kalemegdanu. Pripadnici Garde Vojske Srbije ispalili su 10 plotuna iz šest artiljerijskih orudja povodom sećanja na taj značajan istorijski dogadaj.

Premijer Ivica Dačić položiće u nedelju vence na Spomen kosturnicu branilaca Beograda na Novom groblju, a načelnik Generalštaba VS general-potpukovnik Ljubiša Diković, u svojstvu izaslanika predsednika Srbije, na grob Neznanom junaku na Avali.

Predstavnici države, pripadnici Ministarstva i VS učestvovaće u ceremonijama polaganja venaca na Francuskom vojnom groblju, kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda i Spomen-kosturnice ruskih vojnika stradalih u Prvom svetskom ratu, kao i na Groblju Komonvelta.

Pogledajte još