BBC obezglavljen zbog neosnovane optužbe za pedofiliju

Džordž Entvisl, generalni direktor britanskog javnog servisa BBC, podneo je ostavku posle samo nekoliko meseci na toj funkciji, zbog TV emisije u kojoj je jedan domaći političar neosnovano optužen za pedofiliju.

U kratkom obraćanju javnosti ispred BBC-jevog sedišta u Londonu, Entvisl je u subotu uveče saopštio da se odlučio za "časnu stvar", to jest za povlačenje sa funkcije.

Entvisl je ranije rekao da BBC nije trebalo da emituje spornu emisiju i priznao da je taj potez dodatno oslabio poverenje u javni medijski servis koji se zaglibio u probleme zbog odbijanja da se sa sličnim optužbama za pedofiliju oglasi protiv jednog od svojih najčuvenijih TV voditelja, pokojnog Džimija Sevila.

BBC se u petak izvinio zbog emizije "Njuznajt", emitovane 2. novembra u vezi sa seksualnim zloupotrebama u Velsu tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, a tokom koje je jedna žrtva zlostavljanja rekla da je njen mučitelj - visokopozocionirani član Konzervativne partije.

Pre no što je podneo ostavku, Entvisl je tvrdio da nije bio svestan sadržine sporne emisije "Njuznajta" i dodao kako bi voleo da je prvo bio obavešten.

Ali, takav stav je doveo do išćuđavanja političara i medijskih analitičara koji su se javno zapitali kako je Entvisl mogao da dozvoli da se druga priča o pedofiliji visokog profila pojavi na BBC-ju tako brzo pošto je javni servis upao u krizu zbog optužbi na račun Džimija Savila i optužbi za prikrivanje njegovih nedela.

LONDON, 11. novembra 2012. (Beta-AP)

Pogledajte još