Abas odobrava ekshumaciju Arafatovih ostataka

RAMALA, 11. novembra 2012. (Beta-AFP) - Palestinski predsednik Mahmud Abas izjavio je u nedelju da odobrava ekshumaciju posmrtnih ostataka Jasera Arafata kako bi se utvrdilo od čega je umro bivši lider Palestinaca.

On je rekao da su palestinske vlasti u kontaktu s ruskom vladom, kao i sa francuskim i švajcarskim istražiteljima, na pripremama u vezi sa otvaranjem Arafatovog mauzoleja.

"Trenutno smo u kontaktu s francuskim istražiteljima, švajcarskim stručnjacima i ruskom vladom, kako bismo otvorili mauzolej predsednika Jasera Arafata", rekao je Abas u Ramalahu, gde je održao govor povodom godišnjice smrti palestinskog vodje.

Abas je dodao da se nada da će istražitelji utvrditi nove činjenice koje će vlasti moći da prenesu palestinskom narodu.

Ranije je najavljivano da bi misija francuskih i švajcarskih istražitelja trebalo da se sprovede pre osme godišnjice smrti Arafata, 11. novembra.

Uzrok smrti bivšeg palestinskog lidera istražuje se pošto je jedna laboratorija u Lozani na Arafatovim ličnim stvarima pronašla tragove radioaktivnog izotopa polonijum-210, što ukazuje na to da je bivši lider Palestinaca možda bio otrovan.

Pogledajte još