Predsednik Slovenije znaće se u drugom krugu

Sadašnji predsednik Slovenije Danilo Tirk i bivši premijer Borut Pahor odlučiće izbornu trku u drugom krugu 2. decembra, prema prvim rezultatima predsedničkih izbora.

Nakon objavljivanja prvih rezultata, na osnovu anketa na izlazu s birališta, Tirk i Pahor su osvojili najviše glasova birača, dok treći kandidat Milan Zver zaostaje za njima.

Tirk je nakon zatvaranja birališta u svom izbornom štabu u Ljubljani rekao da će u naredne tri nedelje "uraditi sve kako bi se videla razlika izmedju njega i protivkandidata".

On je, takođe, naglasio da se zalaže za "poštenu državu", i dodao da je "Slovenija jedina država u Evropi u kojoj je predsednik vlade u krivičnom postupku", aludirajući na proces koji se u Ljubljani vodi povodom slučaja finske firme Patria, koja je prodala oklopna vozila slovenačkoj vojsci.

Janša, i još cetvorica, osumnjičeni su u Sloveniji da su primali mito i nezakonito posredovali u postupku izbora i kupovine 135 finskih oklopnih transportera Patria, što svi optuženi poriču.

Tirk je naveo da je sada završeno "prvo poluvreme", i pozvao birače da se odazovu masovnije u glasanju u drugom, jer "izborno učešće mora biti veće".

LJUBLJANA, 11. novembra 2012. (Beta)

Pogledajte još