Tartuf rekordne težine poklon Obami

RIM, 11. novembra 2012. (Beta) - Beli tartuf rekordne težine od jednog kilograma i 12 grama pronadjen je u centralnoj Italiji i biće poklonjen američkom predsedniku Baraku Obami povodom njegovog ponovnog izbora na tu funkciju, saopštile su lokalne vlasti Akvalanje.

"Tartuf težine 1012 grama iz Akvalanje biće ponudjen predsedniku SAD Baraku Obami kako bi se i tako proslavio njegov ponovni izbor", navele su vlasti tog mesta u blizini jadranske obale, a preneli italijanski mediji.

Tartuf će biti isporučen u SAD 18. novembra, a organizatori te inicijative se nadaju da će američki predsednik prihvatiti poklon i da će ga lično preuzeti.

"Prvi predsednik SAD koji je primio tartuf iz Akvalanje bio je Hari Truman 1956. godine", rekao je gradonačelnik Akvalanje Andrea Pjeroti.

Cena tartufa u vreme krize skočila je sa 1.500 na 3.000 evra za kilogram većih komada i na oko 2.500 za kilogram manjih.

Prema lokalnim zvaničnicima Akvalanje, najveći tartuf ikada pronadjen u tom mestu bio je težak 18 kilograma i poklonjen je 1668. godine kardinalu Flaviju Kidji iz Bolonje.

Pogledajte još