Bruka Sava centra prekinula premijeru filma "Vir"

Sava centar - pozicijom, arhitekturom i kapacitetima jedino pravo zdanje za filmske premijere i, generalno, događaje koji zahtevaju crveni tepih opet je dokazalo da ga je vreme pregazilo. Danas, kao da svaki segment prosto vrišti: Obratite pažnju na mene! Samo, izgleda da nikoga nije previše briga, osim nas, publiku.

FOTO GALERIJA: Tehnički problemi Sava centra nisu sprečili premijeru filma "Vir"!

Nakon što smo premijeru filma "Artiljero" ispratili standardno (!) uskraćeni za pristojno grejanje i - najbitnije - dobar zvuk, još jedan domaći film doživeo je svoj tehnički fijasko upravo u sali za koju bi verovatno i Josip Broz Tito danas rekao da je ista kao kada ju je otvorio 1977. godine.

Negde otprilike na sredini filma "Vir" zvuk je počeo postepeno da nestaje, dok publika nije ostala da u tišini gleda scenu mafijaškog obračuna u Beogradu devedesetih. I tako pola sata... Ima tu neke simbolike, naravno. Da nismo preskočili devedesete i odmah prešli u dvehiljadite, možda, ali samo možda bi Sava centar danas bio zdanje koje može da ugosti domaću filmsku ekipu koja se iskreno potrudila da ispriča neku svoju priču i na kraju nje bude bar na tih par zvezdanih minuta obasjana svetlostima reflektora i počašćena aplauzima publike.

A ovako - zviždanje, uzvici negodovanja, par dobrih šala upućenih iz publike, nervozna ekipa filma, nadležni iz Sava centra nevidljivi...
Čija nadležnost je briga što se ovakve stvari dešavaju u zdanju koje je nekada bilo domaćin holivudskim zvezdama?!
Gde je direktor Sava centra da se zajedno sa razočaranom publikom zapita šta mu se dešava ispred očiju?!
Grad, država... Hajde, neka se bar neko javi. Jer, ovo nije usamljeni incident, već hronična bolest!

Međutim, znate šta je najinteresantnije? Prvi koji je izašao na binu Velike sale Sava centra verovatno je i najmlađa osoba sa svešću koliko je ovakav prostor neophodan Beogradu ako ikada želi da gradi kakvu takvu filmsku priču. Mladi glumac Boris Jager, koji je u nekoliko dana, sa dve svoje prve uloge - u filmu "Artiljero", a sada i u "Viru" - odmah, na početku karijere, doživeo dva šamara koji prevazilaze tehničke probleme Sava centar, već su dokaz trulog pristupa filmu i kulturi uopšte.

- Ovo je sramota stvarno! Nije do filma, zaista. Evo pre par dana je bila premijera “Artiljera” u Sava centru i cela desna strana zvučnika je otkazala, a ni grejanje nije radilo! Danas grejanje radi, ali zvučnici su ponovo otkazali! Želeo bih da se izvinim u ime cele ekipe da znate da stvarno nije do nas. Ovo je do Sava centra - rekao je Boris Jager na bini Sava centra, potom se obratio i Nenad Okanović, producent i glavni glumac u filmu. A kako je vreme odmicalo, deo publike je napustio salu, a ostali su odlučili da ipak sačekaju kraj filma i pozdrave filmsku ekipu kako dolikuje.

Da li mi koji smo ostali da sačekamo da se film završi uz, verovali ili ne, ručno menajne rolni, mazohisti ili optimisti? Neka svako sebe svrsta u kategoriju koju želi. Što se mene tiče, uvek mi je teško da okrenem leđa nekome koji je ostavio svoje srce na terenu zvanom film, ma kakav on bio u konačnom skoru... Posebno kada je sve ovo još jedan dokaz koliko je ovde bolest "nemešanja u svoj posao" postala sistemska.

Pogledajte još