Tači: Srbija bi mogla da postane Beogradski pašaluk!

Pre odlaska u Brisel, Hašim Tači, premijer Kosova, je u Zagrebu dao intervju za "Jutarnji list" u kome je govorio o odnosima sa Srbijom, teškim pregovorima, odnosima sa sadašnjim premijerom Ivicom Dačićem, kao i o teškim optužbama za vađenje organa zarobljenim Srbima, prenosi "Tanjug".

- Ako Srbija nastavi s insistiranjem na razgraničenju, ne samo s Kosovom, onda bi se to moglo okrenuti protiv nje. Srbija treba da shvati da bi, ako počne taj granični pir, mogla završiti kao Beogradski pašaluk. Igraju se vatrom - rekao je Tači u ovom intervjuu.

Kako dalje prenosi "Tanjug", Tači je istakao da je "umoran od odgovaranja na predloge iz Srbije o političko-teritorijalnoj autonomiji Srba". "Takvi predlozi više nisu ni zabavni, ni razumljivi. Oni više ne mogu biti ni u službi unutrašnjih srpskih neslaganja. Ivica Dačić te činjenice najbolje zna, a to mu je mnogo puta rečeno i u Briselu i u Vošingtonu", kazao je Tači.

On je ponovio da je Kosovo nezavisna država koju je dosad priznalo više od 90 država sveta i koja je izabrala put evroatlantskih integracija i još jednom optužiio Srbiju da je sprovela genocid na Kosovu.

- Tamo je vladao Miloševićev teror. Ustali smo protiv toga i ostvarili nezavisnost u saradnji s našim prijateljima i saveznicima u svetu - rekao je Tači i dodao da Kosovo ima svoju teritoriju i granice, da je jedinstveno i nedeljivo i da to garantuju najjači međunarodni faktori, ali da se "u tom kontekstu zalaže za dobrosusedsku regionalnu saradnju".

- Srbima s Kosova stalno se manipulisalo iz Beograda, bilo za potrebe izbora, bilo zbog unutrašnjepolitičkih razračunavanja - rekao je Tači za "Jutarnji list", a prenosi Tanjug. To je, smatra on, "unapred izgubljena bitka" koja će najviše koštati srpsku zajednicu na Kosovu.

Govoreći o Srbima sa severa Kosova, Tači je kazao da su oni deo kosovskog stanovništva i da je Kosovo i njihova država.

- Zato se nadam da će kod njih, kao i u Beogradu, konačno prevladati uverenje da se moraju integrisati u kosovsko društvo, a ne živeti paralelnim životom, vodeći paralelne političke institucije - rekao je kosovski premijer i dodao da bi Beograd trebalo da se rešti tih "paralelnih institucija jer su one teret i Srbiji i Kosovu".

Tači tvrdi da u privatnim razgovorima srpski političari kažu da je Kosovo gotova priča, ali javno, "skoro samoubilačkim nagonom, nastavljaju s istom retorikom i dalje zamajavaju kosovske Srbe i opterećuju odnose u regionu".

On je ponovio je da je stvaranje država i definisanje granica na Balkanu završen proces, što je, dodao je, jasno rekla i američka državna sekretarka Hilari Klinton za vreme nedavne posete regionu.

Beograd bi, navodi on, konačno morao da prekine "verbalnu agresiju" na teritorijalni integritet Kosova jer nema nikakvog govora o podeli Kosova, ali ni o političko-teritorijalnoj autonomiji Srba.

- To je neizvodljivo. Političari u Beogradu to vrlo dobro znaju i više nema potrebe da se iscrpljuju na takvim predlozima. To nije tema naših razgovora. Imamo mi o čemu da razgovaramo - rekao je Tači i dodao da treba rešiti brojna tehnička pitanja.

Na pitanje da Srbija traži mnogo nestalih Srba na Kosovu i da se često pominje ratni zločin vajđenja organa zarobljenim Srbima, Tači odgovora da te optužbe ulaze u "nenaučnu fantastiku" .

- Zalažem se za to da se svaka sumnja u ratni zločin mora istražiti. Ne želimo ništa da sakrijemo. Dozvolili smo da međunarodni istražni organi provere sve trvrdnje o švercu ljudskim organima. Ništa ne krijemo i u potpunosti sarađujemo - rekao je on.

Izvor: Jutarnji list/Tanjug

Pogledajte još