Zloupotrebe se mogu brzo otkriti i sprečiti

BEOGRAD, 12. novembra 2012. (Beta) - Direktor Vojnobezbednosne agencije (VBA) rekao je da su gotovo nemoguće zlopotrebe mera nadzora koje ne mogu biti brzo otkrivene i sprečene.

"Iako zataji ljudski faktor, tehnika zabeleži ko je, kada i koga 'listao'", kazao je Kovač u intervjuu za izdanje Večernjih novosti od ponedeljka odgovarajući na pitanje da li zakonska regulativa onemogućava zloupotrebe u prisluškivanju.

On je rekao da pravo da primenjuju mere nadzora imaju Bezbednosno informativna agencija i VBA, i to isključivo uz odobrenje suda i u okviru svojih nadležnosti, a na osnovu Zakonika o krivičnom postupku to pravo ima i policija.

Povodom navoda da pojedine lobističke grupe, kriminalne organizacije, tajkuni čak i partije poseduju svoje prislušne centre, Kovač je kazao da uredjaji i oprema za prisluškivanje nisu obuhvaćeni Nacionalnom kontrolnom listom robe dvostruke namene, koja je sastavni deo Zakona o spoljnotrgovinskom prometu naoružanja i vojne opreme.

"Zato ne postoji obaveza uvoznika da za ovu opremu traži uvoznu dozvolu i nisu obavezni da prijavljuju njenog krajnjeg korisnika. Problem je i to što je savremena elektronska i informatička oprema višenamenska i može se od komercijalnih komponenti dizajnirati sistem za nadzor", rekao je Kovač.

On je dodao da država sigurno ima mehanizme da reši taj problem.

Pogledajte još