Piloti podržavaju restruktuiranje Jat-a

BEOGRAD, 12. novembra 2012. (Beta) - Samostalni sindikat saobraćajnih pilota Srbije negodovao je u ponedeljak zato što je nekim stranim kompanijama odobren veći broj poletanja iz Beograda nego Jatu i apelovao na Vladu Srbije da hitno zaustave "predaju tržišta" i da smeni odgovorne.

Sindikat pilota navodi da snažno podržava napore Vlade Srbije da Jat kroz restrukturiranje uvedu u razvojni program kako bi na tržištu Srbije obezbedili najmanje 50 odsto putnika, ali dodaje da prelazni period pojedine kompanije pokušavaju da zloupotrebe kroz bespravna odobrenja za letenje.

Piloti smatraju da su za to odgovorni pojedinci iz Direktorata za civilnu vazdušnu plovidbu i iz ministarstva saobraćaja.

"Tako je kompanija Turkish Airlines dobila odobrenje za duplo veći broj letova za Beograd nego što Jat ima za Istanbul što je protivno medjunarodnim pravilima. Madjarska Kompanija Wiž Air dobila je pravo da leti iz Beograda iako to isto pravo nema Jat iz Budimpešte", navodi se u saopštenju.

Piloti ističu da pravila koja važe za srpske kompanije u svetu moraju važiti i za strane kompanije u Srbiji i ističu da se oni u skladu sa medjunarodnim sporazumima bore da tržište Srbije ne prepuste stranim kompanijama.

Pogledajte još