Okončanje tendera za Železaru do kraja godine

BEOGRAD, 12. novembra 2012. (Beta) - Državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Aleksandar Ljubić izjavio je da očekuje da tender za strateškog partnera Železare Smederevo bude uspešno okončan do kraja ove godine.

"Tim vlade koji je zadužen za pronalazenje strateškog partnera za Železaru Smederevo očekuje da će taj projekat biti uspešan, odnosno da će Železara, posle pauze, vrlo brzo upaliti obe visoke peći i vratiti se na stari put, kao jedan od najvećih izvoznika u Srbiji", rekao je on agenciji Beta.

Na pitanja u kojoj fazi su pregovori sa ruskom Uralvagonzavodom, koji se jedini prijavio na tender, Ljubić je rekao da "u trenutku dok traje tender i dok je procedura u toku ne mogu iznositi detalji pregovora".

Prema njegovim rečima, ne može se tačno reći kada će obe visoke peći biti pokrenute u Železari Smederevo, jer tu postoje odredjene tehničke pretpostavke.

"Ono što se može relativno brzo uraditi i što ćemo mi insistirati tokom pregovora jeste da se pod hitno pokrene visoka peć koja je u tihom hodu, a nakon toga vrlo brzo, naravno, u vremenu koje to tehničke mogućnosti dozvoljavaju, upali i pusti u rad i druga visoka peć", rekao je Ljubić.

Železara Smederevo je od januara 2012. u vlasništvu države Srbije jer je dotadašnji vlasnik, američki Ju Es stil (US Steel), odlučio da je proda za jedan dolar zato što je fabrika imala gubitke.

Pogledajte još