Umrla spisateljica Han Sujin

PEKING, 12. novembra 2012. (Beta) - Spisateljica i lekarka kinesko britanskog porekla Elizabet Komber, koja je pisala pod pseudonimom Han Sujin, umrla je u 95. godini u svom domu u Lozani u Švajcarskoj, piše u ponedeljak kineski list Čajna dejli.

Njen opus bio je inspirisan njenim eurazijskim poreklom kao i karijerom lekara. Pisala je romane na engleskom i francuskom o modernoj Kini, koji se dešavaju u istočnoj i jugoistočnoj Aziji i autobiografske memoare koji su se dogadjali u savremenoj Kini.

Bila je biograf Mao Cedunga i premijera Ču Enlaja, a kroz njena dela mnogi čitaoci na engleskom i francuskom stekli su prve utiske o Kini i počeli da razumeju tu zemlju.

Njen polubiografski roman "A Many Splendored Thing" snimljen je kao film i postao holivudski hit 1950-ih koji je osvojio tri Oskara. U filmu su igrali Vilijam Holden i Dženifer Džouns.

Komber je rodjena kao Rozali Elizabet Kuanghu Čou u provinciji Henan 1917. godine, otac joj je bio Kinez, železnički inženjer, a majka Belgijanka iz aristokratske porodice.

Objavila je oko dvadeset romana, memoara i biografija, a pisala je i eseje za vodeće novine i časopise.

Pogledajte još