Jugonostalgičarski udar: Kalodont ponovo živi!

Na radost svih jugonostalgičara, kompanija "Saponia" iz Osijeka, vraća na police supermarketa svoj, verovatno, najpopularniji brend - pastu za zube pod nazivom Kalodont, javlja "Index.hr".

MALO ZABAVNE ISTORIJE: Zubna pasta Kalodont postoji još od 1887. godine i originalno je proizvod kompanije "F. A. Sarg’s Sohn & Co" koji je prodavan na prostorima Austrougarske. Tek kasnije je postala popularna na prostorima bivše Jugoslavije.

Mnogi koji su odrastali na prostorima bivše Jugoslavije, i danas umesto pasta za zube govore upravo "kalodont", iako svi dobro znaju da je to samo jedan brend, a ne imenica koja obeležava ovaj proizvod. Međutim, ova osiječka kompanija je uspela nešto što se u svetu marketinga dešava veoma retko, praktično nikada - da jedan brend toliko uđe u "organizam" jednog društva da se svaki proizvod iz te kategorije identifikuje sa njim.

ČUVENA EX-YU GREŠKA: Ne kaže se "kaladont" nego "kalodont"! Mada, ovo "pogrešno" je možda još više nostalgično. Koliko dragih ljudi se setite kojih možda sada i više nema pored vas, a da su govorili baš "kaladont" i to vrlo samouvereni da je baš tako tačno?

Međutim, "Saponia" je 1992. godine prestala da proizvodi ovu pastu za zube, da bi se sada, čitavih 20 godina kasnije odlučila za oživljavanje brenda i to u više od deset različitih ukusa.

Očekuje se da se novi-stari Kalodont u hrvatskim supermarketima pojavi za nedelju dana, što će označiti kraj "vladavine" Zirodenta i vraćanje korenima.

E sad, da li iz kompanije očekuju da "udare" na jugonostalgičarsku emociju čiji plament i dalje tinja ili su se odlučili za jedan rizični zaokret "unazad" - videćemo. U svakom slučaju, ko se ne seti svoje bake ili svog deke kada čuje "kalodont"?

(Ovaj tekst nije plaćena reklama kompanije koja proizvodi ovu pastu za zube, već plod sećanja na ljude kojima je "kalAdont" bio simbol - diskutabilno! - srećnijih vremena!)

Ilustracija: Index.hr

Pogledajte još