Slovačka traži da Kosovo izruči narko bosa

BRATISLAVA, 12. novembra 2012. (Beta) - Slovačka je posredstvom misije Euleks preduzela zvanične korake da joj Kosovo izruči narko-bosa, slovačkog državljanina Bakija Sadikija, osudjenog u odsustvu na 22 godine zatvora zbog šverca 120 kilograma heroina.

Sadiki, zvanično je ugostitelj o kome slovački mediji pišu kao o šefu kosovsko-albanske mafije u Slovačkoj, pobegao je pre pokušaja hapšenja u njegovoj kući 2010. godine. Otkriveno je da je maja te godine našao utočište na Kosovu.

Ministarstvo pravde Slovačke je još tada poslalo zahtev za izručenje, ali Srbiji, uz obrazloženje da Slovačka ne priznaje Kosovo, a tek sledeća vlada desnice i centra na čelu s premijerkom Ivetom Radičovom, potražila je pomoć Euleksa.

Sadiki je medjutim nestao, a uhapšen je tek u jednoj većoj operaciji Euleksa u saradnji sa Interpolom prošlog meseca.

"Čim zahtev stigne, predaćemo ga Euleksu a on dalje vlastima u Prištini", kazao je u ponedeljak agenciji TASR šef slovačkog Ureda za vezu u Prištini Henrik Markuš.

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak potvrdio je da je neformalno s partnerima na Kosovu već razgovarao o tome da se Sadiki što pre izruči radi izdržavanja kazne u Slovačkoj.

Pogledajte još