Za reformu penzionog sistema poboljšati naplatu doprinosa

BEOGRAD, 13. novembra 2012. (Beta) - Reforma penzionog sistema u Srbiji ne može se zasnivati na povećanju starosne granice za odlazak u penziju, već treba raditi na poboljšanju finansijske discipline i naplate doprinosa, ocenjeno je u utorak u Beogradu na konferenciji o reformi tog sektora u Srbiji.

Predsednik Konfederacije samostalnih sindikata (K S S), koja je sa Fondacijom Fridrih Ebert organizator konferencije, Ivica Cvetanović rekao je da K S S ne podržava povećanje starosne granice za odlazak u penziju, a da se reforma penzionog sistem do sada uglavnom na tome zasnivala.

Cvetanović je ukazao da je za poboljšanje stanja u penzionom sistemu potrebna finansijska disciplina i uredna uplata doprinosa. On je dodao da je prema njegovom mišljenju, s obzirom na povećanje nezaposlenosti, broj zaposlenih i penzionera u Srbiji skoro izjednačen.

Pomoćnik ministra za rad i zapošljavanje Zoran Milošević naveo je da je u avgustu ove godine odnos zaposlenih i penzionera bio 1,6 prema jedan i da je vidljiv negativan trend, odnosno povecnje broja penzionera.

Direktor kancelarije Fondacije Fridrih Ebert u Beogradu Mihael Erke izjavio je da se reforma penzionog sistema može raditi u tri pravca - povećanjem doprinosa, povećanjem starosne granice za odlazak u penziju i smanjenjem iznosa penzija.

Pogledajte još