Nikolić: Blizu smo istorijskog sporazuma

0

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je večeras da je njegovom zvaničnom posetom Mađarskoj postignuto "nešto blizu istorijskom sporazumu" i da je otklonjeno sve što je nekada razdvajalo dva naroda i što su katkad i drugi koristili da onemoguće bolji život i Srba i Mađara.

“Danas je došlo do dogovora između Srbije i Mađarske koji je odavno trebalo da bude realizovan pošto su obe države odlučile da žive u budućnosti, a ne u prošlosti. Kada dođe do rata, onda su pojedinci iz svakog naroda spremni da počine ili narede zločin, ali to ne može da se veže za čitave narode i države i da odredi njihovu budućnost za sva vremena”, rekao je Nikolić u intervjuu “Mađarskoj televizji“.

Nikolić je istakao da će konkretnu korist od pomirenja imati i srpska manjina u Mađarskoj i mađarska manjina u Srbiji, jer će od prijateljstva dve države zavisiti i stepen ekonomskog razvoja i ostvarivanja manjinskih prava tih zajednica.
“Upravo sam ovakav rasplet očekivao pošto sam došao sa namerom da se Srbja i Mađarska povežu kao susedne i prijateljske zemlje i da otklone sve nesuglasice, posebno one iz daleke prošlosti koje ne bi smele da budu smetnja za našu bolju saradnju”, rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, odluka predsednika Srbije i Mađarske da se zajednički poklone žrtvama zločina počinjenih tokom Drugog svetskog rata jeste i siguran znak manjinama da mogu da nastave školovanje na svom jeziku i da neguju kulturu i veru.

Nikolić je izrazio ocekivanje da će Mađarska biti u grupi zemalja koje predvodi Švedska i koje će lobirati za ulazak Srbje u EU i da će biti koristan savetodavac kako da Srbija izbegne greške u procesu evrointegracija.

Srbija i Mađarska, kako je istakao, imaju i zajednički problem ilegalnih migranata koji preko te dve zemlje hrle ka EU, zbog čega je Srbija izložena pretnjama da bi mogao da joj bude ukinut bezvizni režim.
“Imali bismo mi mekšu granicu i mnogo više graničnih prelaza i mnogo lakše bi se prelazilo iz Srbije u Mađarsku i obrnuto da nemamo taj problem i da ne moramo da kontrolišemo svakog putnika”, rekao je Nikolić.

Mađarski novinari su se interesovali i za slučaj petorice osuđenih za brutalno prebijanje i zlostavljanje Novosađanina Zorana Petrovića. Nikolić je rekao da će u roku od nekoliko dana doneti odluku po pitanju zahteva za pomilovanje petorice mladića mađarske nacionalnosti koji su 2005. godine osuđeni na ukupno 61 godinu zatvora.
“Još se nisam izjasnio o zatevima za pomilovanje, to je učinio prethodni predsednik. Imam negativno mišljenje suda, ali mislim da bar u dva slučaja postoji mogućnost da se pokaže dobra volja, da se omogući da izađu ranije”, rekao je Nikolić.

On je, ipak, podsetio da je zločin počinjen nad Petrovićem bio strašan i da se ne sme razmišljati o tome ko je taj zločin počinio, jer srpsko pravosuđe je strogo kaznilo i ubice Brisa Tatona.
“Ja sam se zarekao da onima koji su izvršili silovanja, narkodilerima, višestrukim kriminalcima i ubicama koje su počinile teška ubistva nikada neću davati pomilovanja”, rekao je Nikolić.

(Tanjug)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.