Nova 1434. hidžretska godina počinje u četvrtak

BEOGRAD, 14. novembar 2012. (Beta) – Islamski vernici u Srbijiu četvrtak obeležavaju dolazak nove, 1434. hidžretske godine.

Preseljenje Muhameda iz Meke u Medinu pripadnici islamske vere smatraju jednim od najvažnijih dogadjaja u početnom stadijumu islama i od tog vremena (16. jul 622. godine) računaju svoju eru – hidžru.

Time se završava period Meke, a počinje medinsko razdoblje razvoja islama, kao nove religije.

Muhamedovo preseljenje u Medinu predstavlja prekretnicu za islamski svet.

Smatra se da je sa Muhamedom zajedno prešlo i 200 njegovih sledbenika. Neki istoričari taj dogadjaj tumače kao Muhamedovovo bekstvo pod pritiskom protivnika, ali većina, ipak, smatra da je preseljenje planirano, da bi se na novim prostorima stvorili uslovi za širenje islama. Muhamedova majka Emina poticala je iz Medine.

Stručnjak za islam Filip Hiti u knjizi “Istorija Arapa” piše da je Muhamed “ušao u novo obitavalište kao visoko cenjen i ugledni vodja. Vidovnjak i (božji) poslanik u njemu sada ustupaju mesto praktičnom političaru”.

Medju islamskim vernicima ze Novu hidžretsku godinu nema posebnih rituala, molitvi, ni posebnog jelovnika, nema dočeka, ni slavlja. Dolazak nove godine se obeležava samo prigodnim verskim svečanostima ili duhovnim akademijama.

U Srbiji pripadnici islamske vere takodje dolazak hidžretske godine proslavljaju radno.

Slični članciMore from author

Ostavite komentar

Your email address will not be published.