Jošiko Noda spreman na nove izbore

TOKIO, 14. novembra 2012. (Beta-AP) - Japanski premijer Jošiko Noda izjavio je u sredu da je spreman da raspusti parlament do petka, posle čega bi izbori bili održani u roku od nekoliko nedelja, ako bi najveća opoziciona stranka pristala na glavne izborne reforme.

Noda je to izjavio u parlamentu, u raspravi s predsednikom Liberalno demokratske partije Šinzoom Abeom. LDP je tražio da Noda ispuni obećanje i brzo raspiše izbore, medjutim, premijer je rekao da je pre toga neophodno sprovesti reforme potrebne da bi ti izbori bili ustavni.

Noda izmedju ostalog traži smanjenje boroja članova donjeg doma parlamenta, kao i usvajanje hitno potrebnog zakona o deficitu.

Dve strane su se ranije dogovorile da usvoje zakon koji bi omogućio izdavanje obveznica vrednih 38 hiljada milijardi jena (475 milijardi dolara), što bi pomoglo da se pokrije deficit drzavnog budzeta. U suprotom bi se vlada suočila s nedostatkom sredstava do kraja meseca.

LDP je nestrpljiv da se na izborima suprotstavi Nodinoj Demokratskoj stranci. Demokrate nisu jedinstvene u stavu prema raspisivanju izbora s obzirom da je, prema najvećem broju anketa, Nodina popularnost opala na manje od 20 odsto.

Pogledajte još