Tužilaštvo: Dokazali smo da je Sanader ratni profiter!

Tužilaštvo tereti Sanadera za ratno profiterstvo, odnosno uzimanje 3,6 miliona kuna (oko 482.000 evra) provizije za kredit koji je Hrvatska dobila od austsrijske Hipo banke dok je bio zamenik ministra spoljnih poslova sredinom 1990-ih.

Sanaderu se u objedinjenom postupku sudi i za uzimanje 10 miliona evra mita od direktora MOL-a za prepuštanje mađarskoj naftnoj kompaniji upravljačkih prava u hrvatskoj Ini, iz koje je pritom trebalo da bude izdvojeno nerentabilno plinsko poslovanje.

Tužilaštvo je u završnoj reči tvrdilo da su dokazane obe tačke optužnice. Što se tiče optužbe za ratno profiterstvo u slučaju Hipo, Laptoševa je rekla da je Sanader bio glavni pregovarač s tom austrijskom bankom, a ne tadašnji ministar spoljnih poslova Mate Granić, kako to tvrdi Sanader.

"To je i ratno profiterstvo, jer je tada trajao Domovinski rat, 50 odsto budžeta izdvajalo se za rat", dodala je tužiteljka i rekla da je Sanader kao zamenik ministra spoljnih poslova iskoristio svoj položaj da dobije proviziju od Hipo banke za kredit koje je dobilo Ministarstvo spoljnih poslova.

ZAGREB, 14. novembra 2012. (Beta)

Pogledajte još