Nagrade za film Selo bez žena u Francuskoj i Belorusiji

BEOGRAD, 14. novembra 2012. (Beta) - Dokumentarni film "Selo bez žena" reditelja Srdjana Šarenca dobio je Nagradu udruženja francuskih reditelja SCAM, a proglašen je i za najbolje dokumentarno ostvarenje na Medjunarodnom filmskom festivalu u Minsku, saopštili su u sredu producenti.

Film "Selo bez žena" o braći Janković, neženjama u 30-tim godinama i poslednjim stanovnicima sela Zabrdje koji kreću u potragu za nevestama iz Albanije, do sada je prikazan na 50 filmskih festivala širom sveta i osvojio je 14 nagrada.

Nagrada udruženja francuskih reditelja SCAM dodeljena je tom ostvarenju u Parizu 28. oktobra, a nedelju dana kasnije proglašen je za najbolji dokumentarni film prikazan na Medjunarodnom filmskom festivalu u Minsku u Belorusiji, navodi se u saopštenju

Pored ostalog, taj film dobio je i nagradu "Documenta Madrid" za autorski dokumentarac 2011. godine, priznanje "Ivica Matić" udruženja filmskih radnika Bosne i Hercegovine na Sarajevo film festivalu i druge.

Scenarista i reditelj filma je Srdjan Šarenac, producent Estelle Robin-You, a koproducenti su Igor A. Nola i Srdjan Šarenac. Snimanje filma finansirali su i Filmski centar Srbije i Ministarstvo kulture Srbije.

Pogledajte još