Tužilaštvo traži 15 godina za Sanadera

"Sanader je izdao nacionalne interese", utvrdila je tužiteljka Vanja Marušić koja se u završnoj reči osvrnula na optužbe u slučaju Ina-MOL.

U tom slučaju Sanader se tereti za navodno uzimanje 10 miliona evra mita od direktora MOL-a za prepuštanje madjarskoj naftnoj kompaniji upravljačkih prava u Ini iz koje je pritom trebalo da bude izdvojeno nerentabilino plinsko poslovanje.

U objedinjenom postupku mu se sudi i za ratno profiterstvo, odnosno uzimanje 3,6 miliona kuna (oko 480.000 evra) provizije za kredit koji je Hrvatska dobila od Hipo banke dok je bio zamenik ministra spoljnih poslova sredinom 1990-tih.

"Sanader ne samo da nije štitio interese Hrvatske, već ih je prodao za 10 miliona evra", rekla je Marušić i dodala da je Sanader štitio samo svoje interese.

Ona je dodala da je reč o "pišljivom" iznosu mita, iako je nedokučiv za većinu gradjana, ako se uzme u obzir da samo tanker nafte košta višestruko više.

Marušić je odbacila navode Sanaderove odbrane da je krunski svedok u slučaju Ina-Mol preduzetnik Robert Ježić lažno teretio bivšeg premijera.

Završne reči u četvrtak će izneti odbrana, a potom će sudsko veće odlučiti kada će objaviti prvu presudu nekada najmoćnijem hrvatskom političaru. Očekuje se da bi to moglo da bude u petak ili tokom iduće sedmice.

ZAGREB, 14. novembra 2012. (Beta)

Pogledajte još