Hrvatski vicepremijer Čačić u mađarskom zatvoru 22 meseca

Kako prenosi agencija Beta, prvi potpredsednik Vlade Hrvatske i ministar privrede Radimir Čačić na sudu je u mađarskom gradu Kapošvaru osuđen na godinu i deset meseci zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće 2010., u Mađarskoj, u kojoj su poginule dve osobe.

Predsednik hrvatske Vlade Zoran Milanović nije želeo da komenatriše presudu rekavši da će to učiniti kada dobije potpunu informaciju o tome.

Pozivajući se na mađarsku novinsku agenciju MTI, HRT navodi da je sud delimično izmenio prvostepenu presudu nižeg suda iz juna 2012. kojom je Čačić bio osuđen na kaznu od godinu i deset meseci, uslovno na tri godine. Takođe je, navodi se, ukinuta preliminarna odluka o oslobađanju.

Mediji navode da se na tu odluku Čačić ne može žaliti, već da će u roku od mesec do dva morati da počne da izdržava zatvorsku kaznu. Čačić je svojevremeno najavio odlazak iz politike ukoliko bude osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora.

Nesreća se dogodila početkom 2010. kada je na autoputu Nađikanjiža - Budimpešta Čačić, vozeći "krajsler", udario u "škodu fabiju" koju je vozila Katlin Liptak. U toj nesreći poginule su njena 81-godišnja majka i 60-godišnji suprug. Čačić u međuvremenu, krajem 2011. postao prvi potpredsednik Vlade Hrvatske.

On je od početka suđenja tvrdio da je vozio 125 kilometara na čas na putu na kome je dozvoljena brzina do 130 kilometara na čas, te da je pre udarca u "škodu" uleteo u oblak magle. Tužilaštvo je, s druge strane, tvrdilo da je Čačić vozio prebrzo i da nije prilagodio vožnju uslovima na autoputu.

Izvor: Beta

Pogledajte još