Naftovod sve bliže, a Slovenija ga neće

LJUBLJANA, 6.aprila 2009. (Beta) - Slovenački dnevnik za privredu i finansije "Finance" piše u ponedeljak da srpski ministar energetike Petar Škundrić u sredu dolazi u Sloveniju kako bi je pridobio za učešće u gradnji panevropskog naftovoda (PEOP).

List navodi da bi PEOP "skratio put kaspijske i ruske nafte u Evropu i smanjio tankerski saobraćaj u Jadranskom moru", a išao bi od crnomorskog pristaništa Konstance preko Srbije, Hrvatske i Slovenije do Trsta, gde bi se spojio s naftovodom Trans Alpina.

Slovenačko ministarstvo privrede podržava projekat "samo politički" i kaže da "kao investitor Republika Slovenija neće učestvovati u projektu", iako kao potpisnik evropskog ugovora o energetskoj povelji "ne možemo unapred odbacivati ideje o energetskim povezivanjima preko slovenačke teritorije".

Ministarstvo još kaže da u Sloveniji još nisu urađene procene koristi i rizika od eventualnog prolaska naftovoda preko slovenačke teritorije, ali da su već prve naznake da bi deo pokrajine Kras u slovenačkom primorju mogao preseći naftovod "izazvale oštre proteste ekologa".

Pogledajte još