Nesvakidašnji biznis: Kradu pse, pa traže otkup!

Kako pišu "Novosti" kradljivci kuca kao u akcionim filmovima, neko vreme prate svoje komšije dok šetaju ljubimce, a zatim čekaju pravu priliku kada pas ostane sam u dvorištu, u kući ili na igralištu, da ga ukradu. "Spasioci" zatim traže pozamašne sume, tobože, kao nagradu.

- Moj pas je nestao u toku noći pre nekoliko dana. Čitav vikend sam ga tražila. Lepila sam po kraju postere sa slikom moje ženke staforda i informacijama o njoj. Bila sam presrećna kada mi je juče stigla poruka da su našli moju Leu. Pisalo je jednostavno da pozovem, da su ga našli.Da nešto nije u redu, Marija je posumnjala odmah pošto se našla sa "pronalazačem" u romskom naselju. Spasilac joj je direktno tražio nagradu, uz opasku "ovaj ti je neki mnogo fin pas, neće da jede bilo šta, nego samo meso - rekla je Marija Marković, jedna od vlasnica srećno nađenog kučeta..

- Mogla sam da mu ne platim, ali nisam htela da rizikujem da mi opet za koji dan nestane kuče iz dvorišta, jer malo-malo pa neki komšija luta noću ulicama tražeći svog ljubimca - rekla je ona.

Kako kaže Marija, nije postojala mogućnost da njen vrlo istreniran pas pobegne iz boksa u kojem spava jer je bio dobro vezan i dresiran. Do sada se nije desilo da se ni slučajno odveže, pa ona sumnja da joj je neko ušao u dvorište i uzeo ga, a slično situacija se, kaže, desila i njenoj komšinici.

Za nestalog psa starija sugrađanka ponudila je pronalazaču 30-40 evra nagrade, a kako se to pročulo, pas je odmah pronađen, takođe, u romskom naselju.

Zvaničnih prijava o nestancima rasnih pasa u Višnjičkoj banji nema. Pretpostavlja se da je to zbog računice vlasnika pasa da je jednostavnije platiti "pronalazaču" hiljadu ili dve dinara, bez uplitanja i taloženja papirologije.

Inače desetak rasnih pasa svakog dana misteriozno nestane sa gradskih ulica, pa ih posle nekoliko dana nađu "pošteni nalazači", zahtevajući nagradu. Dok vlasnici pokušavaju da nađu nestalog ljubimca, "pronalazači" čekaju pravi trenutak da prijave da su pronašli zalutalo kuče, a onda ponude "otkup", pišu "Novosti".

Pogledajte još