Si Djinping na čelu Kine

PEKING, 15. novembra 2012. (Beta) - Potpredsednik Kine Si Djinping nasledio je u četvrtak Hu Djintaoa na čelu kineske Komunističke partije, preuzevši zadatak da sprovede reforme i izbori se sa galopirajućom korupcijom u zemlji.

Si (59) je pred novinare izašao u Velikoj palati naroda u Pekingu, na čelu Stalnog komiteta Politbiroa partije koji je sa devet sveden na sedam članova i koji će u idućih 10 godina voditi zemlju.

Pred kamerama iz celog sveta, nasmešen Si predstavio je kolege i održao kratak govor u kojem je istakao da se novo kinesko rukovodstvo sučava sa "ogromnom odgovornošću", priznavši da su pred Komunističkom partijom "teški izazovi", medju kojima i korupcija.

Novi kineski lideri učiniće sve da bi "obezbedili bolji život" kineskom narodu, poručio je Si, prenose svetske agencije.

Novo rukovodstvo partije, koja Kinom vlada od 1949, imenovano je po okončanju njenog 18. kongresa, na kojem se raspravljalo i o korupcionaškim aferama i zloupotrebi položaja najviših zvaničnika stranke.

Delegati partije u sredu su izabrali 205 članova centralnog komiteta.

Pogledajte još