Vojvodina traži prihode od akciza

NOVI SAD, 15. novembra 2012. (Beta) - Potpredsednik Vlade Vojvodine Dragoslav Petrović izjavio je da će pokrajina tražiti da joj se ustupi 43 odsto prihoda od akciza sakupljenih na teritoriji Vojvodine.

Petrović je za novosadski Dnevnik rekao da će pokrajina amandmanom na budžet Srbije za 2013. godinu tražiti da joj država, uz postojeće prihode od poreza na zarade i dobit preduzeća, ustupi Vojvodini i 43 odsto prihoda od akciza sakupljenih na teritoriji Pokrajine.

Usvajanjem tih amandmana u Skupštini Srbije bio bi realizovan ustavni minimum od sedam procenata za finansiranje Vojvodine, kazao je Petrović.

On je rekao da je nedavnim izmenama Zakona o budžetskom sistemu dovedeno u pitanje finansiranje Pokrajine na način na koji je to zagrantovano Ustavom Srbije, pošto je umanjena osnovica za obračun pokrajinskog budžeta.

"Ovim amandmanima kojima se traži 43 odsto od akciza za pokrajinski budžet, zahteva se zapravo poštovanje Ustava kojim je definisano da budžet Vojvodine iznosi najmanje sedam odsto republičkog", naveo je Petrović.

Pogledajte još