Formalno počela realizacija projekta Južni tok

MOSKVA, 15. novembra 2012. (Beta) – Bord direktora kompanije “Južni tok transport” usvojio je u Milanu konačni program investicija za projekat gasovoda Južni tok, čime je formalno počela realizacija tog projekta.

Predsedavajući Upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler izjavio je posle sastanka, koji je održan u sredu u Milanu, da gasovod Južni tok predstavlja doprinos energetskoj stabilnosti Evrope, saopštila je u četvrtak ruska kompanija Gasprom, nosilac tog projekta.

“On predstavlja alternativu i pouzdanu rutu za snadbevanje prirodnim gasom naših potrošača. Hteo bih svima nama da čestitam zbog odluke Upravnog odbora koji označava početak realizacije projekta Južni tok”, rekao je Miler.

Upravni odbor “Južni tok transport” odobrio je registraciju kompanije “Južni tok transport B.V.” u Amsterdamu. U saopštenju se navodi da će implementacija projekta biti sprovedena u skladu sa dogovorima postignutim početkom 2012. godine. To znači da će izgradnja gasovoda početi u decembru.

Prema usvojenim planovima, gasovod bi trebalo da bude u funkciji od 2015. godine. Predvidjeno je da godišnje preko tog gasovoda prolazi 63 milijarde kubnih metara gasa koji će biti distribuiran iz Rusije potrošačima na Balkanu, u Austriji i Italiji.